Чи можна вирощувати каву у теплиці? > читай статті на сайті Gemini.ua
Новини
Повернутися

Чи можна вирощувати каву у теплиці?

Коротка відповідь: так!

Більш розгорнута відповідь: так, але для цього вам треба буде потурбуватися про велику кількість речей: 

  • купівлю живих, придатних для вирощування зелених зерен потрібного вам сорту;
  • пророщування до паростків у потрібному ґрунті (ідеальний ґрунт для зростання кави – 40% глини, 20% суглинку, 40% удобреної землі);
  • організацію постійного рівня вологості повітря у вашій теплиці (на рівні між 70% та 80%, з мінімально допустимим рівнем на нетривалий час у 60%);
  • забезпечення затінювання. Кава не любить прямих сонячних променів, а тому її листя тьмяніє та гине від тривалого сонячного впливу. Тому стеля теплиці (і стінки, якщо передбачено вашою конструкцією) повинні бути виконані з непрозорих світлорозсіювальних матеріалів, наприклад, полікарбонату, а ніяк не зі скла;
  • оптимальну вологість ґрунту. Вона повинна забезпечувати потрібний рівень затримки вологи та її дренажу, а полив, що має забезпечуватись щодня мінімум 1 раз, повинен виконуватися теплою водою, яку можна підігрівати в баку (під теплотою сонячних променів) влітку та штучно взимку. Вода не повинна бути крижаною, щоб не погубити рослину!
  • підрізування рослин, щоб вони росли як кущі в людський зріст, а не виростали деревами у 3-10 метрів у висоту, як вони можуть у природі. Насамперед, це потрібно вам самим для зручності обробки рослин та збирання врожаю.

Завершивши процес вирощування, ви перейдете до численних наступних етапів:

  1. Правильне збирання врожаю. Швидше за все, ягід у вас буде небагато, як й небагато кущів (якщо ви тільки не психанули та не посадили одразу 50-100 шт. рослин). Та й з’являться ягоди лише на 4-5 рік після пересадки паростку в тепличну землю (хоча цвітіння може початися вже на 3 рік). Тому у вас буде спокуса збирати усі поспіль ягоди. Однак не поспішайте! Стиглі – тільки ті, які пофарбувалися як мінімум у пристойно червоний колір. Найкращою стиглістю вважаються кольори від насиченого червоного до коричневого. Зелені ягоди збирати не варто, тому що вони мають дуже кислий, а часом, гіркий смак, який може зіпсувати напій. На 1 чашку кави треба буде зібрати гарну жменю ягід.
  2. Чищення. Треба вийняти з ягід зерна, для чого можна скористатися ножем, руками чи приладом-центрифугою для видалення м’якоті.
  3. Сушіння. Можна викласти очищені ягоди під прямі сонячні промені на 4-5 днів, а можна скористатися електросушаркою для фруктів та овочів, щоб отримати результат менш ніж за добу.
  4. Чищення після сушіння. Висушені ягоди будуть начебто в пергаменті – сухому живильному підшкірному шарі, сушеній м’якоті. Її треба видалити за допомогою тієї ж центрифуги, кухонного комбайну з м’якими валиками чи руками. Видмухати з маси можна, наприклад, феном.
  5. Смаження. У домашніх умовах для цього можна скористатися сковорідкою, постійно перемішуючи лопатками для смаження до отримання рівня, якого ви бажаєте досягти – від легкого до глибокого шоколадного.
  6. Охолодження. Відкиньте зерна на друшляк й дайте повністю охолонути. За допомогою перемішування в друшляку видаліть срібну шкірку, що обволікає зерна, щоб вона не псувала смак готового напою.
  7. Помеліть зерна до розміру частинок, що підходить під ваш тип заварювання (ми вже раніше писали в нашому блозі, який тип помелу оптимально підходить для кожного зі способів). Для цього найкраще скористатися стандартною кавомолкою.
  8. Далі слідує процес заварювання – звичайнісінькій, нібито ви купуєте каву у вашому улюбленому магазині чи кафе.

І тільки після цього ви насолодитеся плодами своєї тривалої праці, яка від початку до кінця розтягнеться на 4-5 років.

Виходячи з написаного, ви тепер можете сказати самі – чи вистачить у вас терпіння та наснаги забезпечувати відповідні умови вирощування кави протягом тривалого часу, контролюючи кожен з сотні аспектів, щоб отримати домашню каву? Якщо ваша відповідь «Так», тоді ви отримаєте можливість насолодитися найсвіжішою кавою у вашому житті, смачною, як та ягода малини прямо з куща, завдяки тому, що ви її отримали самостійно. Хоча можна відмітити, що люди, які вирощують тепличну каву, ухильно говорять про її смакові якості. Наприклад, що це буде «не найгірша кава у вашому житті».

  • Центральний офіс

    м. Київ, вул. Антоновича, 172

  • Телефони контакт-центру

    +380 (44) 239-55-88
    +380 (66) 239-55-88
    +380 (63) 239-55-88
    +380 (68) 239-55-88

  • Пошта для зв’язку

    [email protected]

  • Час роботи контакт-центру

    Пн - Пт: 09:00 - 18:00, Сб.Нд. — Вихідні

Зворотній зв'язок



-