Чим відрізняються зерна Арабіки і Робусти. Чи є смакові відмінності?

Чим відрізняються зерна Арабіки і Робусти. Чи є смакові відмінності?

Кава – це чудовий, підбадьорливий напій. Справжні поціновувачі цього еліксиру бадьорості знають, наскільки важливо розбиратися в сортах зерен кави, вивчити особливості смаків, мати уявлення про грані ароматів. А чи відомий вам той факт, що існують величезні відмінності між арабікою і робустою? Якщо не дуже, то ми з радістю Вам про них розповімо.

 

Особливості сортів

 

Арабіка і робуста вважаються найбільш популярними сортами кави. Саме ці сорти обрані для промислового, масштабного вирощування. Арабіка займає 70 % загального світового ринку, решта – робуста.

Основною відмінністю Арабіки є більш низький вміст кофеїну ніж в робусті. Цукру в ній навпаки більше, завдяки чому під час обсмажування зерно швидше набуває шоколадний відтінок. Напій, виготовлений з такого сорту кави, має збалансований смак: приємна гіркота розбавляється солодким присмаком.

У складі зерен арабіки знаходиться майже 20% ефірних масел. Цей факт пояснює насичений аромат напою. Кава цього сорту в різних країнах відрізняється своєю родзинкою: Коста-Ріканська володіє ніжним ожиново-виноградним відтінком, Колумбія наділила аромат цитрусом, Ефіопська кава порадує пряно-квітковою композицією аромату.

Робуста має більше кофеїну, але менше цукру. У складі містяться дубильні речовини, які надають напою з такого сорту зерен гіркоти. Через щільність зерна, пінка на приготованому напої стійка, кремова. З-за високого вмісту кавовий напій виходить з робусти «бадьорим». Але через гіркоту, яка в ньому присутня, важко перейнятися ароматом і насолодитися приємним багатогранним смаком.

Де і як росте

 

Виростити арабіку досить непросто, плюс для цього необхідно багато часу. Рости вона буде тільки на плантаціях, висота яких 600-2000 м. Вона часто піддається різним захворюванням, тому потребує постійної уваги і турботи. Для того щоб урожай зерен порадував свого господаря, необхідно займатися добривом ґрунту, проводити догляд за деревами, контролювати рівень вологості.

Найбільшим виробником арабіки, є Бразилія. Також вирощують даний сорт в Америці, Мексиці та Африці.

Робусту вирощують в Азії, Африці та Бразилії. Найбільшим виробником даного сорту кави, є В’єтнам.

Виростити робусту не так складно, як арабіку. Для неї найголовнішим фактором успішного зростання є клімат. Не важлива висота плантацій і догляд. До багатьох захворювань кавових дерев вона має імунітет. Головне, щоб було тепло і волого. Але, якщо проявити до дерев ще й турботу, то зерна віддячать ароматом і смаком.

Агрономами був придуманий спосіб створення ідеально смачного і простого у вирощуванні зерна кави. Вони схрестили арабіку і робусту, створивши сорт, який стійкий до впливів зовнішнього середовища і має відмінну врожайність.

 

Вартість

 

Вартість арабіки – вища. Це обумовлено складнощами в її вирощуванні.

Робуста, у багатьох асоціюється з неякісним напоєм. Але це стереотип. Даний сорт кави має масу шанувальників, завдяки стійкій піні і бадьорому смаку.

Італійська кава це грамотне, збалансоване поєднання Арабіки і Робусти. У тандемі два цих сорти дають приголомшливий смак. Змінюючи пропорції даних сортів, можна досягти відмінного результату, створити нову палітру смаків і ароматів.

Поганих сортів кави немає, є зерна, вирощені без уваги і турботи. Пробуйте, експериментуйте, і ви обов’язково створите свій ідеальний напій.

Щорічна благодійна акція від Gemini

Ступеня обсмаження кави

Чим відрізняються зерна Арабіки і Робусти. Чи є смакові відмінності?

Найнезвичайніші і цікаві сорти чаю

У чому відмінності між кавоваркою і кавомашиною

Наступна зупинка — вулиця Володимирська: нова кав’ярня Gemini в історичному центрі

Враження від світового чемпіонату з Латте Арт від Беницького Олександра

BlackFest Coffee Show: як саме проходив перший кавовий бізнес-фестиваль

7 рекомендацій як відкрити успішну кав’ярню від Рената Маматказіна

Новий спосіб зробити селфі: замовити каву зі своїм зображенням

Зірковий експерт-мікс від Gemini

Чохол-кавоварка: гаджет, який забезпечить тебе кавою, де б ти не був

ЧЕРВОНИЙ КОД! Кайвова осіння кампанія.

Кав’ярня нового покоління: розумні роботи замість бариста.

Розширюємо свої горизонти: тепер кав’ярень Gemini стало ще більше

  • Центральний офіс

    м. Київ, вул. Антоновича, 172

  • Телефони контакт-центру

    +380 (44) 239-55-88
    +380 (66) 239-55-88
    +380 (63) 239-55-88
    +380 (68) 239-55-88

  • Пошта для зв’язку

    [email protected]

  • Час роботи контакт-центру

    Пн - Пт: 08:00 - 19:00, Сб: 9:00 - 17:00, Нд: Вихідний

Зворотній зв'язок



-