Цікаві факти та історії про каву (частина 2) > читай статті на сайті Gemini.ua
Новини
Повернутися

Цікаві факти та історії про каву (частина 2)

У минулій статті ми вас вже знайомили з цікавими фактами та історіями про каву. Але в кавовому світі ще стільки всього цікавого! Давайте ж скоріше дізнаємося більше!

  1. Каву по-віденськи створив та популяризував в Європі українець Юрій з села Кульчиці. Про це ми вже раніше писали докладно. Його вітання кожному гостю його першої кав’ярні у Відні звучало таким чином: «Як справи, братику-серденько?», та кажуть, що вираз “bratiku-serdenko” до сих пір використовуваний місцевими жителями.
  2. Через 35 років людство відсвяткує 500-річчя від дати відкриття першої кав’ярні в світі (1555 рік, Стамбул, сучасна Туреччина). Однак інші джерела стверджують, що ця дата на 25 років ближче до сучасності, бо стверджується, що перша кав’ярня була в Дамаску в 1530 році, в столиці сучасної Сирії. А ще до цього відбулася заборона кав’ярень в Мецці, в 1511 році, але точна дата відкриття першої кав’ярні в Мецці не встановлена. Ймовірно, тому, що вони там не були розміщені в стаціонарних приміщеннях, а скоріше були переносними точками розливу напою під шатром на ринку. І, якщо це так, то 500-річчя вже відбулося!
  3. 1 кілограм кави, який п’ють космонавти на орбіті Землі, вартий 20 000 доларів (через дорожнечу доставки туди). Але не пити її там не можна – бадьорість космонавтам ох як потрібна!
  4. Часте вживання чорної міцної кави здатне знизити апетит. Приємна новина для тих, хто хоче схуднути якщо не в це літо, то вже до наступного.
  5. Щоб зробити кавовий напій більш освіжаючим та цікавішим на смак, деякі гурмани додають до нього свіжих ягід (особливо лісових) та фрукти. А зверху чашку можна посипати тертими горіхами. До речі, кава, крім гарної сполучуваності з багатьма напоями, їжею та інгредієнтами, також має погану сполучуваність з деякими. Зокрема, з жирною їжею (через стрімке підвищення рівня цукру в крові після прийому такої їжі та кави, що завдає подвійного удару організмові). З такими стравами як борщ чи устриці кава не поєднується просто тому, що в роті утворюється мішанина смаків, для багатьох огидна. Перчена їжа, спожита перед напоєм, здатна повністю змазати його смак; вино нейтралізує смак кави так само як кава – смак вина.
  6. Смак кави по-новому розкривається, якщо вона приготовлена в габеті – спеціальному скляному приладі, схожому на пробірку. Ще не куштували? Тоді вперед! До речі, цьому способу приготування вже більше 150 років!
  7. Знамениті Бостонське Чаювання та Велика Французька Революція планувалися, в тому числі, в кав’ярнях.
  8. У кави цілих 1200 хімічних елементів та сполук – та понад 600 з них відповідальні за смак (так як при смаженні вони перетворюються та розкладаються в різних ступенях, смак кожного зерна змінюється по-своєму).
  9. Кава – другий за обсягом в світі товар після нафти, що котирується на міжнародних товарних біржах.
  10. Розчинна кава з’явилася в 1910 році в США.
  11. Навіть поява веб-камер пов’язана з кавою: в Кембриджському Університеті вебка була винайдена, щоб спостерігати за наповненістю ємності з кавою (і не ходити ногами, щоб перевірити це особисто).
  12. Спа-курорт Янессун в Японії пропонує своїм відвідувачам різні незвичайні ванни, серед яких ванна з зеленого чаю та ванна з кави. Навіщо? Забезпечувати кращий тонус шкіри, звичайно ж!
  13. Якщо ви вип’єте приблизно 100 чашок міцної кави поспіль, то можете померти.
  14. Професія баристи в Італії – це справа всього життя, а не підробітку, як в Новому Світі. Саме тому там працюють баристи різного віку, середній вік яких становить 45 років.
  15. У 16-17 століттях в Європі каву десь любили, а десь зневажали, називаючи її «напоєм Диявола», «чорною кров’ю турок», «напоєм з сажі». Сьогодні теж існують образливі прізвиська кави (але так, щоб дотримуватися правил пристойності, ми наведемо лише деякі): «ракетне паливо», «мастило для роботів», «бруд», «брюнетка з піском». Але це скоріше виключення з правил, так як більшість людей висловлюються щодо кави позитивно.
  16. У середньому 20% кавового врожаю в світі гине щорічно від різних захворювань, наприклад, грибкової іржі, незважаючи на виведення більш стійких видів кавових рослин та одомашнення дикорослих видів. Тобто, на кожні 5 випитих вами чашок кави доводиться 1, яка не була вирощена, будучи загубленою на етапі плантації. Двадцятивідсоткові втрати сировини на етапі виробництва – це також одна з найвищих величин втрат серед всіх різновидів сільського господарства.
  17. Щоб подолати монополію арабів на виробництво кави, голландці з “The Dutch Indies Company” вдалися до банальної крадіжки кавових дерев, які потім прижилися на Цейлоні та Яві.

Український виробник кави Gemini Espresso виходить на міжнародний ринок

Розбурхуючий маркетинговий хід: бікіні-бариста

Індійська кава: яка вона?

Як відрізняються методи заварювання кави в залежності від кавового обладнання

Поєднання слів «маракуйя» та «джип»? Ні, це Марагоджип! А що це?

Незвичайні кавові сувеніри

Україна стає одним із кавових центрів світу: висновки участі Gemini Espresso у World of Coffee Middle East у Дубаї

Різниця між рістретто та еспресо

Розкладаємо смаки кави за країнами, обсмаженнями та різновидами

Навіщо додавати сіль у чашку кави?

Чому кава називається «Джо»?

Навіщо витримувати каву у бочках?

Що таке Реакція Майяра та як вона впливає на обсмажування кавових зерен

Як кава поєднується з їжею?

Усі фактори, що впливають на смак вашої чашки кави

  • Центральний офіс

  • Телефони контакт-центру

    +380 (44) 239-55-88
    +380 (66) 239-55-88
    +380 (63) 239-55-88
    +380 (68) 239-55-88

  • Пошта для зв’язку

    [email protected]

  • Час роботи контакт-центру

    Пн - Пт: 09:00 - 18:00, Сб.Нд. — Вихідні

Зворотній зв'язок



-