Еуженіоїдіс — нова альтернатива безкофеїновій каві? > читай статті на сайті Gemini.ua
Новини
Повернутися

Еуженіоїдіс — нова альтернатива безкофеїновій каві?

Ми продовжуємо знайомити наших читачів із новими назвами у світі кави. У цій статті ми звертаємо увагу на еуженіоїдіс.

Що таке еуженіоїдіс та які його характеристики?

Еуженіоїдіс — це, насправді, один із найдавніших різновидів кави. Старше за арабіку. Навіть більше — це прамати арабіки, яку отримали методом схрещування еуженіоїдіса та робусти.

Офіційна латинська назва цієї культури: Coffea eugenioides. Дерева виростають у висоту на 1-4,5 метра. Характеризуються розлогою кроною, гнучкими гілками та дрібним листям. Плоди теж дрібні, до 2 разів менше, ніж у арабіки (тобто такі ж чи менше, ніж у робусти). Порівняно з найбільшими плодами ліберики, еуженіоїдіс — це справжній карлик: її плоди у 3-6 разів менші у довжину.

Батьківщиною культури є Східна Африка (зокрема, Західна Танзанія, Кенія, Руанда, Конго та Уганда). Культура еуженіоїдіс дає якісні за смаком плоди, що частково обумовлюється висотою зростання: між 1000 та 2100 метрами, власне, як й висота гарної арабіки.

За смаком кава еуженіоїдіс солодка, вершкова, з трав’янистим присмаком, у якому простежуються ноти стевії, гуави та полуниці. Характерна солодкість підсилюється прийнятим сьогодні методом сушіння: під сонцем, без попередньої депульпації. В результаті висихаюча шкірка віддає частину цукру зерну, так само, як й процес припинення пророщування в процесі сушіння під сонячними променями та митий спосіб обробки, що консервує більшість складних цукрів усередині ягід.

Іншими смаковими характеристиками еуженіоїдісу є низька кислотність та майже відсутня гіркота завдяки характеристиці, яка припаде до душі любителям безкофеїнової кави — натурально низький вміст кофеїну. Тут його лише 0,2% (приблизно у 7 разів нижче, ніж у середньому по арабіці), за рахунок чого рівень гіркоти натурально невисокий.

Однак чому еуженіоїдіс не став сьогодні природною ринковою пропозицією на ринку кави без кофеїну? Адже, здавалося б, зробити декафеїнізацію арабіки чи робусти коштує додаткових грошей, та це ще й вимиває з зерен частину їхнього смаку та аромату разом із кофеїном. Вся справа у вкрай скромній пропозиції еуженіоїдісу на ринкові. І високій ціні: у тих рідкісних випадках, коли ви можете знайти пропозиції щодо продажу цього різновиду кави, її ціна вас неприємно здивує: від 60 до 100 доларів за 100 грам меленого обсмаженого чи зеленого зерна. Нижче ми розповідаємо про фактори такої ціни та обмеженості пропозиції.

Особливості культивації еуженіоїдісу

Справа в тому, що еуженіоїдіс — це культура, яку сьогодні вирощувати комерційно має мало сенсу:

  • Ринок безкофеїнової кави у світі складає всього пару відсотків від усієї пропозиції, а споживачі таких напоїв не ставлять в основу багатство смаку та аромату. Частково так відбувається й тому, що процес екстракції кофеїну з зерен не дозволяє повною мірою зберегти гаму смаку та аромату, а тому процесу декафеїнізації не піддаються дорогі та ексклюзивні сорти, де саме органолептика ставиться в основу;
  • Цей сорт не має багатства природних генетичних мутацій, як арабіка і, тим більше, робуста, що робить його майже повністю нестійким до шкідників та хвороб;
  • Мала врожайність: з 1 дерева виходить приблизно 150 грам меленої кави чи 1,5 кг свіжозібраних плодів (арабіка дає від 2 до 5 кг ягід з 1 дерева на рік);
  • Еуженіоїдіс вимагає перехресного запилення, на відміну від арабіки та робусти, які є самозапильними рослинами. Іншими словами, для появи плодів з квіток потрібно 2 дерева, тоді як арабіці та робусті досить одного. Це впливає на більш малий вихід плодів на гілках та тягне за собою необхідність мати більші плантації, ніж арабіки чи робусти;
  • Відносно велика висота зростання (1-2,1 км над рівнем моря) лімітує доступні регіони вирощування.

Однак, при всьому цьому, еуженіоїдіс має багатший аромат та смак, ніж арабіка, що робить сорт унікальною пропозицією для поціновувачів відмінної кави. Втім, оскільки комерційно еуженіоїдіс вирощується сьогодні лише в колумбійському департаменті Вальє-дель-Каука (Анди), його постачання обмежено сотнями кілограмів на рік, яке доступне лише парі місцевих обсмажувачів, які не працюють на експорт. Отже, розширити географію постачання цього сорту зараз неможливо на практиці. Тобто, продегустувати еуженіоїдіс можна лише особисто відвідавши магазини цих обсмажувачів.

Однак якщо ви любитель кави без кофеїну, але при цьому горите бажанням спробувати справді видатний аромат та смак — то ваш вибір це еуженіоїдіс. За особистого відвідування Колумбії.

Кавове виробництво Еквадору

Принципи поєднання кави з різною їжею

Ферментація кави тривалістю місяць

Різні рецепти приготування капучино

Український виробник кави Gemini Espresso виходить на міжнародний ринок

Скільки жінок працює у кавовій індустрії

Еуженіоїдіс — нова альтернатива безкофеїновій каві?

Виробництво кави та ката в Ємені та Ефіопії: як вони пов’язані?

Розбурхуючий маркетинговий хід: бікіні-бариста

Індійська кава: яка вона?

Як відрізняються методи заварювання кави в залежності від кавового обладнання

Поєднання слів «маракуйя» та «джип»? Ні, це Марагоджип! А що це?

Незвичайні кавові сувеніри

Україна стає одним із кавових центрів світу: висновки участі Gemini Espresso у World of Coffee Middle East у Дубаї

Різниця між рістретто та еспресо

  • Центральний офіс

  • Телефони контакт-центру

    +380 (44) 239-55-88
    +380 (66) 239-55-88
    +380 (63) 239-55-88
    +380 (68) 239-55-88

  • Пошта для зв’язку

    [email protected]

  • Час роботи контакт-центру

    Пн - Пт: 09:00 - 18:00, Сб.Нд. — Вихідні

Зворотній зв'язок



-