На зорі появи кави в ісламському світі та задовго до появи кави в Старому Світі, люди вже розуміли комерційну цінність продукту, а тому суворо забороняли вивозити саджанці та живі кущі. Тому не дивно, що купці, які бажали збагатити власний асортимент каталогу товарів, вдавалися до банального викрадення цієї рослини. Результат сьогодні широко відомий: крадіжка вдалася, бо весь світ знає про запашний напій.
Станом на 2020 рік, каву вирощують понад 50 країн, а найбільші постачальники кави такі (в метричних тоннах):
Решта країн спільно виробляють 1,23 млн. м. тон (станом на 2019 р).
Особливості вирощування
Кава – досить вибаглива рослина, яка росте тільки в досить жаркому кліматі. Є відмінності по сортах, певних вподобаннях у вологості, висоті зростання, температурі, та кислотності ґрунтів (на додаток до інших факторів, наприклад, кількості сонячних днів в році).
Іноді певна країна займає майже весь світовий ринок виробництва певного сорту просто через комбінацію кліматичних факторів, які тому максимально сприяють. Зокрема, так справа виглядає з В’єтнамом, який вирощує 97% робусти серед усієї власної кави, одночасно будучи світовим лідером в поставках робусти іншим країнам. Додатково до основних двох сортів, які мають найширше розповсюдження, арабіки та робусти, інші сорти є відмінними рисами конкретних країн:
Базові відмінності між сортами
Кожен сорт кави має відмінності від інших сортів мінімум за однією з ознак, перерахованих нижче:
+380 (44) 239-55-88
+380 (66) 239-55-88
+380 (63) 239-55-88
+380 (68) 239-55-88
Пн - Пт: 09:00 - 18:00, Сб.Нд. — Вихідні