Історія Індійської кави

Історія Індійської кави

У кавоманів Радянського Союзу було 2 способи виживання: купити напій з цикорію і всіма правдами і неправдами переконувати себе, що це смачно, або викласти цілих 6 рублів за темно-бордову банку розчинної «Індійськоїго кави». Звичайно, другий варіант був смачніший, але не кожному був по кишені. Сьогодні ми відінемо ностальгію і розповімо вам історію кавової індустрії в Індії.

За легендою, в 16 столітті мандрівник мусульманин Бабабудан вкрав у арабів, що везли каву з Ємену, 7 зерняток, і пішов з ними до Індії, щоб посадити в штаті Карнатака. У цьому районі досі вирощують каву, але тепер вона називається Bababudangiris. Комерційний успіх прийшов на початку 19 століття завдяки британцям, а зараз, майже 2 сотні років по тому, Індія займає 6 місце в рейтингу найбільших експортерів кави на світовому ринку.

Перші кавові зерна в Індії були арабікою, але серед експортерів більшою популярністю користується робуста, завезена з індонезійської Яви. Кількість дерев на плантаціях приблизно однакова, але, як відомо, робуста дає вдвічі більше плодів, тому арабіка становить лише 1/3 всього експорту. Втім, у індійської робусти є безліч позитивних якостей. Наприклад, вона дуже добре підходить для кавових блендів, які так люблять італійці. Втім, українському споживачеві цей смак теж знайомий – ми займаємо 6-е місце в списку найбільших закупників їхньої робусти. Якщо говорити про співвідношення, то українські компанії щорічно замовляють набагато більше робусти, ніж арабіки.

Найбільш відомим видом індійської кави є «Monsoon Malabar», де слово «monsoon» в перекладі означає «мусон». Цей вид може бути і арабікою, і робустою, але головна його відмінність – природний спосіб обробки вітрами і дощами. Територіально «Monsoon Malabar» має відношення до узбережжя Малабар, що знаходиться трохи нижче Гоа. Історія цього сорту почалася в минулому столітті, коли мішки з зернами перевозили на кораблях. Поки тривало плавання, Monsoon Malabar встигав просочитися морським повітрям і ставав жовтуватого відтінку. Коли питання логістики вирішилось на користь пароплавів і зерна перестали фарбуватися в новий колір, власникам плантацій довелося шукати інші способи природної зміни якостей цього сорту. Вони стали розкладати зерна в кілька шарів до 20 см заввишки і постійно перемішували їх, даючи можливість вологому повітрю робити свою справу. Далі каву пакують у мішки і поміщають в склад, де мусон 3-4 місяці їх обдуває. Саме так у Monsoon Malabar з’являється золотистий відтінок і його особливий смак.

Індійську каву вирощують в тіні дубів або фігового дерева, тому вона виходить менш кисла, ніж американська арабіка. Дерева захищають плантації від сонця і дощів, які йдуть в Індії 120 днів на рік і можуть згубно позначатися на якості ягід.

Практично вся індійська кава органічно чиста. Дрібні фермерські господарства під час економічної кризи відмовилися від хімічних добавок через їх високу вартість, тим самим зробили своє виробництво ще більш цінним.

Наступна зупинка — вулиця Володимирська: нова кав’ярня Gemini в історичному центрі

Враження від світового чемпіонату з Латте Арт від Беницького Олександра

BlackFest Coffee Show: як саме проходив перший кавовий бізнес-фестиваль

7 рекомендацій як відкрити успішну кав’ярню від Рената Маматказіна

Новий спосіб зробити селфі: замовити каву зі своїм зображенням

Зірковий експерт-мікс від Gemini

Чохол-кавоварка: гаджет, який забезпечить тебе кавою, де б ти не був

ЧЕРВОНИЙ КОД! Кайвова осіння кампанія.

Кав’ярня нового покоління: розумні роботи замість бариста.

Розширюємо свої горизонти: тепер кав’ярень Gemini стало ще більше

Чашка капучино: кінець усьому або початок нових відносин?

Atlas Weekend 2018: кава та драйв Non Stop

Професія бариста як альтернатива для “Вільна каса”

А пам’ятаєш, як проходив Atlas Weekend в минулому році?

Кава з Ефіопії

  • Центральний офіс

    м. Київ, вул. Антоновича, 172

  • Телефони контакт-центру

    +380 (44) 239-55-88
    +380 (66) 239-55-88
    +380 (63) 239-55-88
    +380 (68) 239-55-88

  • Пошта для зв’язку

    [email protected]

  • Час роботи контакт-центру

    Пн - Пт: 08:00 - 19:00, Сб: 9:00 - 17:00, Нд: Вихідний

Зворотній зв'язок



-