Історія пристроїв для помелу кави > читай статті на сайті Gemini.ua
Новини
Повернутися

Історія пристроїв для помелу кави

Разом з тим, як кава крокувала планетою, аналогічним чином розвивалися пристрої, пов’язані з її обробкою: збиранням, обсмажуванням, помелом, заварюванням, питтям… У цій статті ми розповімо про історію пристроїв, які використовувалися, щоб розмелювати каву.

Перші згадки про розмелювання зерен збереглися з 800 року н.е., з Ефіопії, батьківщини кави. Навіть через 1200 років, в Ефіопії до сих пір роблять каву одну з найкращих у світі, супроводжуючи це настільки багатьма ритуалами та діями, яких часом не зустрінеш у тій чи іншій релігії.

Ефіопи 800-х років після розмелювання зерен за допомогою 2 шматків дерева, виточених під форму маточки та ступки, робили не напій, а кашку, змішуючи мелені зерна з жиром (і іноді з іншими добавками, наприклад, фруктами), отримуючи «енергетичний батончик».

wooden_mortar_pestle

Відсилання до цього способу харчування можна виявити у фільмі «Володар Кілець», де Фродо та Сем їли хліб Лембас, що давав їм сили. Аналогічні ступки використовуються в Ефіопії й по сей день!

На більш пізніх стадіях розвитку помелу використовувалися кам’яні жорна з «ручним приводом» – роль ступки виконував великий пологий камінь, між яким та пласким верхнім каменем розмелювались зерна. Плаский камінь приводився до руху руками, а подрібнені зерна зсипалися на горизонтальну частину нижнього жорна. Удосконалення сталося в тій же Ефіопії близько 900 р. н.е. Ось як це виглядало:

Достовірно відомо про пристрій, схожий на вітряк у древніх греків бл. 1350 р. н.е. Саме він став основою сучасних пристроїв для подрібнення – з обертовими лопатями.

У 1400-х рр. персами чи турками був винайдений ручний млин для спецій, який стали активно використовувати для кави. У той час він виглядав приблизно так:

Приблизно в той же час була винайдена турка, названа так на честь турецьких винахідників. У ній кава варилася, піднімаючись високо, даючи аромат, який й по сей день можна відчути в мільйонах турецьких будинків, адже місцеве населення просто обожнює каву!

Приблизно у 1600-х роках в Європі кава була вже досить поширена – стали масово виникати різні дизайни кавоварок, наприклад, як представлені на малюнку нижче. Хоча кавомолки були в цілому досить примітивні, не будучи сильно вдосконаленими від тієї, що показана вище.

early coffee making devices

У 1665 році англієць на ім’я Ніколас Бук сконструював перший, за його словами, пристрій, спеціально для помелу кави:

https://knowyourgrinder.com/wp-content/uploads/2016/03/wall-mounted.jpg

Однак його першопрохідництво в даному випадку сумнівно – адже на той час багато аналогічних дизайнів вже були поширені світом.

У США перший патент на кавомолку був виданий на початку 1820-х рр. Томасу Браффу з Меріленду, який працював дантистом президенту США того часу Томаса Джефферсона. Дизайн кавомолки не був портативним – це був настінний пристрій з рукояттю. У 1828 р. дизайн був поліпшений іншим винахідником з США, Чарльзом Паркером. Перший сучасний вигляд ручної машини був представлений в США у 1870 році, під назвою «Чемпіон №1». Й у 1898 р. світу був представлений варіант, який використовував ремінну передачу крутного моменту, що стало основою для промислових машин (більш пізні варіанти яких використовували знижувальну передачу для збільшення зусиль помелу при одночасному полегшенні ручної праці).

І, нарешті, перша запатентована електрична кавомолка була винайдена у 1913 р. в США компанією Hobart Manufacturing Company. 

Український виробник кави Gemini Espresso виходить на міжнародний ринок

Розбурхуючий маркетинговий хід: бікіні-бариста

Індійська кава: яка вона?

Як відрізняються методи заварювання кави в залежності від кавового обладнання

Поєднання слів «маракуйя» та «джип»? Ні, це Марагоджип! А що це?

Незвичайні кавові сувеніри

Україна стає одним із кавових центрів світу: висновки участі Gemini Espresso у World of Coffee Middle East у Дубаї

Різниця між рістретто та еспресо

Розкладаємо смаки кави за країнами, обсмаженнями та різновидами

Навіщо додавати сіль у чашку кави?

Чому кава називається «Джо»?

Навіщо витримувати каву у бочках?

Що таке Реакція Майяра та як вона впливає на обсмажування кавових зерен

Як кава поєднується з їжею?

Усі фактори, що впливають на смак вашої чашки кави

  • Центральний офіс

  • Телефони контакт-центру

    +380 (44) 239-55-88
    +380 (66) 239-55-88
    +380 (63) 239-55-88
    +380 (68) 239-55-88

  • Пошта для зв’язку

    [email protected]

  • Час роботи контакт-центру

    Пн - Пт: 09:00 - 18:00, Сб.Нд. — Вихідні

Зворотній зв'язок



-