Кава-брейки в різних країнах світу > читай статті на сайті Gemini.ua
Новини
Повернутися

Кава-брейки в різних країнах світу

о того, як кава-брейк став поширеним у всьому світі, люди по-різному використовували свої короткі перерви в роботі. Хтось псував своє здоров’я швидкоплинним перекуром, хтось з’їдав на ходу банан, а хто стояв в черзі в туалет. У сучасному світі «перерва на каву» – це найчастіший варіант проведення часу робочої паузи, протягом якої можна фізично та морально відпочити, поспілкуватися з колегами, покурити чи з’їсти апетитну солодкість, яка заклично дивиться з пакетику. Будучи поширеною традицією в усьому світі, кава-брейки з’їдають близько 1,5 трильйона робочих годин щорічно по всьому світові (якщо рахувати, що кожен день середній робітник витрачає по 45-60 хвилин на усі кава-брейки протягом дня сукупно). Частина цього часу компенсується переробкою понад норми, але більша частина все ж безповоротно втрачається – не менше 7% загального робочого часу! Однак багато компаній змушені миритися з цим, адже в цей час може проходити важливе обговорення робочих процесів чи неформальний обмін думками, що часто не можна оцифрувати, але що є дуже важливим для роботи в цілому.

Якщо не брати до уваги нудно-схожих один на одного офісних перерв, то ось як різняться кава-брейки в різних країнах світу.

Швеція

Fika – так називається там перерва, час якої віддається не тільки на каву, але й на закуску смачною булочкою, на насолоду моментом життя, на те, щоб підтримувати соціалізацію… Fika – це третє слово, яке іноземець, що потрапив до Швеції, вивчає після «спасибі» та «здрастуйте».

В’єтнам

Всі в’єтнамці – страшні ласуни! Та не тільки через це у багатьох чорні пеньки замість зубів, а ще через недоступність якісної медицини пересічному жителю. Все одно, відмовитися від солодкої кави з молоком мало хто захоче. Чорна кава там не в пошані – місцеві щиро не розуміють, як можна давитися гіркою та занадто сильною за смаком кавою, гаряча терпкість якої у роті викликає тільки бажання виплюнути її. Заварювання просто в чашці, заливши окропом – далеко не рідкість при місцевому кава-брейку.

Ефіопія

Тут цінують тривалий процес заварювання в пузатому чайнику, з довгого тонкого горлечка якого потім розливають по невеликих чашках з відстані, даючи напою остигнути на повітрі. Тут чайна церемонія може тривати до 3 годин, та проводитися не 1 раз на день, а більше! Під час неї каву можна пити з соломинок, заїдаючи місцевим хлібом та навіть попкорном, який навряд чи вважається сумісним за смаком з чорною кавою. Місцева назва кавової церемонії – Буна Тету. Якщо ви чуєте, що хтось пішов на Бута Тету, то скоро його не чекайте. Вочевидь, відкривати в Ефіопії офіс в надії на високу продуктивність працівників буде не дуже розумно.

Туреччина

У цій країні люблять пити каву просто через ритуал потягування напою з чашки – навіть якщо той не приготовлений за усіма правилами. Тут до кави нерідко додають спеції, головною серед яких вважається чорний перець. Така кава може припасти до душі тільки сміливим, але, оскільки каву часто-густо поєднують з довгими за часом перекурами, то смак тютюну, за словами деяких, відмінно доповнюється таким гострим смаком кави.

Ісландія

Будучи однією з найбільш питущих каву країн, місцеві воліють додавати до завареної кави місцеве молоко, яке, за твердженнями ісландців, найсмачніше в світі завдяки холодному клімату. Найпопулярніший різновид кави тут – Італійське лате. Чашкою кави також прийнято пригощати гостей з порогу, щоб її теплотою нівелювати холод ззовні будинку.

Країни Латинської Америки

Тут часто використовують слово «меріенда», щоб передати колорит місцевого кава-брейку. Насправді, меріенда – це трохи більше, ніж просто випити каву. Крім того, щоб закусити якимось рогаликом зі згущеним молоком, під час меріенди можна зробити легкий чи середньої важкості перекус – й час дня зовсім не важливий. Діти теж можуть піти на меріенду, але, так як, зважаючи на вік, вони не п’ють каву, то цілком згодиться банановий смузі з тостом чи шоколадним пончиком.

США

Американці люблять додавати закінчення «-о», щоб надати чому-небудь нотку буденності й незначності. Так, коротенький перекур у них почав називатися “smoko” – пара хвилин туди й назад. “Cofo” – невелика перерва на пару ковтків кави. Іноді поєднується зі “smoko”.

Український виробник кави Gemini Espresso виходить на міжнародний ринок

Розбурхуючий маркетинговий хід: бікіні-бариста

Індійська кава: яка вона?

Як відрізняються методи заварювання кави в залежності від кавового обладнання

Поєднання слів «маракуйя» та «джип»? Ні, це Марагоджип! А що це?

Незвичайні кавові сувеніри

Україна стає одним із кавових центрів світу: висновки участі Gemini Espresso у World of Coffee Middle East у Дубаї

Різниця між рістретто та еспресо

Розкладаємо смаки кави за країнами, обсмаженнями та різновидами

Навіщо додавати сіль у чашку кави?

Чому кава називається «Джо»?

Навіщо витримувати каву у бочках?

Що таке Реакція Майяра та як вона впливає на обсмажування кавових зерен

Як кава поєднується з їжею?

Усі фактори, що впливають на смак вашої чашки кави

  • Центральний офіс

  • Телефони контакт-центру

    +380 (44) 239-55-88
    +380 (66) 239-55-88
    +380 (63) 239-55-88
    +380 (68) 239-55-88

  • Пошта для зв’язку

    [email protected]

  • Час роботи контакт-центру

    Пн - Пт: 09:00 - 18:00, Сб.Нд. — Вихідні

Зворотній зв'язок



-