Кава по ефіопськи

Кавування, як і процес збору кавових зерен, в Ефіопії – справжній ритуал з піснями, танцями та обрядами. У багатьох південних країнах, найголовніше в традиції – це надати шану одному господареві, тому навіть запрошення на каву в Ефіопії обов’язково затягнеться на тривалий час і кілька подач гарячого напою. Каву тут п’ють мінімум три рази на день, причому по кілька чашок за присід.

Якщо ви вирішили спробувати каву по ефіопськи вдома або в подорожі, почніть з правильного вибору зерен. Ефіопська кава після обсмажування повинна бути не темніша карамельного відтінку, так як насичена Арабіка не терпить довгих і високих температурних режимів. Нерекламний вид зерен, як ми говорили раніше, не показник якості – лісові сорти вирощуються в дикій природі, через що часто деформуються.

Коли кавові зерна обрані, можна приступати до головного – приготування. Спочатку зерна прожарюються на великій сковороді з регулярним перемішуванням для рівномірної подачі температури. Далі їх перемелюють у спеціальній ємності (ступці), а потім заварюють в джебі – спеціальному глиняному посуді з вузьким горлечком і кришкою. До речі, Джеба вважається сімейною реліквією і передається з покоління в покоління. Якщо ви стали гостем в ефіопській сім’ї, зверніть увагу, що першу заварку кави віддадуть чоловікам – їм належить пити найміцніший напій. Друга заварка дістанеться жінкам, а найслабший напій – дітям. Гостям подадуть каву кожної заварки, а значить, за один раз, ви скуштуєте мінімум 3 напої різної міцності.

В одну чашечку кави ефіопи кладуть 4-5 чайних ложок цукру, але в деяких регіонах прийнято додавати сіль, що дає можливість пом’якшити терпкість. Кавовий напій місцеві жителі вважають за краще закушувати кукурудзою або місцевою меленою пшеницею теф. Звичайно, в столиці Ефіопії вам можуть запропонувати і традиційні кавові напої, такі як мокко або віденська кава, але така різноманітність виключно для туристичних цілей.

Дякуємо за те, що ви з нами. Якщо вам сподобалася стаття про каву по ефіопськи, то можливо, вам сподобається весь цикл статей – “Кавова географія”. Залишайтеся на зв’язку в соціальних мережах і на сторінках нашого блогу.

Але не Ефіопією єдиної, як то кажуть. У наших наступних матеріалах ви дізнаєтеся про досить молоду африканську кавову історію – кенійські зерна.

  • Центральний офіс

    м. Київ, вул. Антоновича, 172

  • Телефони контакт-центру

    +380 (44) 239-55-88
    +380 (66) 239-55-88
    +380 (63) 239-55-88
    +380 (68) 239-55-88

  • Пошта для зв’язку

    [email protected]

  • Час роботи контакт-центру

    Пн-Пт: 08:00 - 19:00 Сб-Нд: Вихідний

Зворотній звя’зок