Кава та екологія

Вчені попереджають: через 30-40 років смак кавових зерен буде сильно відрізнятися від теперішнього. Причиною тому стали прогнозовані кліматичні зміни в країнах головних постачальниках кави на міжнародний ринок: Ефіопії, Бразилії, Індонезії і Колумбії. Через глобальне потепління існуючі нині плантації в недалекому майбутньому будуть непридатні для вирощування, що призведе до їх скорочення.

Кавові зерна в питаннях виробництва схожі на виноград – один і той же сорт в різних країнах може виявитися божественно смачним, а може бути і жахливим одночасно. На відтінки смаку впливає географія, клімат, умови вирощування та обробки. Зміна клімату як раз один з таких факторів, здатних радикально змінити якість зерен.

Але не варто переживати про зникнення вашого улюбленого еспресо! Такі великі постачальники як Ефіопія і Бразилія вже готові до глобального потепління: місцеві фермери поділилися міркуваннями, що теоретично вони готові перенести плантації в гірські регіони, де клімат більш стабільний. Крім того, через зміну погодних умов раніше непридатні землі тепер можуть стати придатними. Але потрібно розуміти, що будь-які зміни екології обов’язково позначаться на смаку продукту. Крім того, існує можливість зростання цін на виробництво, що позначиться на ціні кожної чашки еспресо.

Батьківщина кави – Ефіопія – вже попереджала про ще одну екологічну проблему: зміна клімату «вбиває» дикорослі сорти кави. Сотні років кавові дерева поширювалися по всіх територіях Східної Африки без будь-якої фермерської допомоги. Вони ж служили підстраховкою для місцевих: «дикоросів» завжди можна було одомашнити, взявши кілька їх насінин для вирощування. Але тепер, коли їх стає все менше, фермерам доводиться готувати запаси вже зараз.

Втім, вчені поспішають заспокоїти любителів кави. З нашими досягненнями в сфері генної інженерії, кавові дерева скоро будуть адаптовані для виживання в будь-якому кліматі і при будь-яких умовах екології. Одним словом, можна видихнути: без кави не залишимося. Але все-таки краще підготуватися до майбутнього і випити чашечку-другу кращого еспресо від Gemini прямо зараз.

Дякуємо, що ви з нами! Ми дуже раді ділитися зі своїми читачами і кавовими фанатами цікавими і корисними історіями зі світу кави.

  • Центральний офіс

    м. Київ, вул. Антоновича, 172

  • Телефони контакт-центру

    +380 (44) 239-55-88
    +380 (66) 239-55-88
    +380 (63) 239-55-88
    +380 (68) 239-55-88

  • Пошта для зв’язку

    [email protected]

  • Час роботи контакт-центру

    Пн-Пт: 08:00 - 19:00 Сб-Нд: Вихідний

Зворотній звя’зок