Кава як їжа > читай статті на сайті Gemini.ua
Новини
Повернутися

Кава як їжа

Всі ми звикли до кави як до напою. Але за всю історію її існування – та й зараз – кава не була лише напоєм. Давайте подивимося, які ще варіанти її застосування є.

Раніше в блозі ми вже розглядали каву як косметичний засіб (найчастіше макуха чи кава свіжого помелу додається до скрабів; есенції додаються до кремів та інших шампунів). Тут же ми дивимося на каву як на їжу. 

Кавові кульки

Починаючи приблизно з 800 р. н.е., кава виступала в якості «енергетичних батончиків». Єдиного рецепту приготування не існувало, напевно, ніколи – просто кульки готувалися з того, що було під рукою. Кавові зерна розмелювалися очищеними чи разом зі шкіркою. До помелу додавалися різні сушені фрукти та ягоди – з тих, що росли в даній місцевості. Щоб усе з’єднати у стійку до розпаду кульку чи ковбаску, використовувалася сполучна речовина – мед, застиглий цукровий сік рослин (патока) чи жир. Складно судити про смак – адже він змінювався від виробу до виробу – але готовий продукт служив джерелом вітамінів та енергії у далеких походах: торговельних, військових, дослідницьких… Поряд, мабуть, з в’яленим чи сушеним м’ясом, яке теж відмінно зберігалося та давало швидке білкове насичення.

Як інгредієнт чогось з шоколадом

Будь то промислове чи домашнє шоколадне виробництво – шеф-кухарі відмінно знають, що кава доповнює смак в шоколадній їжі чи як частина самого шоколаду. Додаючи розчинну каву чи рідину від завареної кави до десертів, ви насичуєте їх аромат, й у той же час, знижуєте рівень солодкості, що відчувається при споживанні, роблячи частування більш придатними тим, у кого від солодкого болять зуби.

Щоб створити цікаві варіації запаху та смаку

Розчинна кава чи рідина від свіжо завареної кави в малих кількостях може додаватися до солоної їжі та соусів, щоб підкреслити їх аромат чи змінити їх в іншу сторону. Питання того, скільки конкретно додавати, можна залишити на смак кожного шеф-кухаря, домашнього чи ресторанного. Але зазвичай на кубічний дециметр чогось додається не більше ¼-1/2 чайної ложки свіжо завареної рідини. 

Куди додавати? У супи, соуси, барбекю, маринади, печене в духовці м’ясо. Яке м’ясо підійде? В принципі, будь-яке: свинина, курка, яловичина, баранина, навіть риба. У маринади чи присипку до м’яса для готування можна додавати каву грубого помелу – аналогічно тому, яка отримується в ручному млині для перцю. Якщо до вашого м’ясного обсипання чи соусів ви додаєте щось цитрусове, гвоздику чи часник, то кава додасть до них «родзинку» завдяки своєму частково кислому аромату та чарівній ноті неповторної «кавовості», що здатна наповнити багато запахів глибиною.

Вино

На початку років та століть свого співіснування з людиною, кава вважалася різновидом вина. Навіть сама її арабська назва – cawa, kahve, kawa та аналоги – перекладається як «вино». Напевно, тому що кава була чорною та настільки ж п’янко пахучою.

Достовірні відомості про те, чи виготовлялося вино з кави, до наших днів не дійшли. Однак сьогодні деякі люди та компанії роблять кавове вино. За своєю суттю, вино – це напій бродіння. І зовсім необов’язково, щоб бродив виноград. Вино можна робити з чого завгодно – включаючи таку для України екзотику як кокоси, персики, ананаси і, звичайно ж, каву. Основа вина – це ферментація цукру, яка відбувається завдяки хімічним процесам, а використовуваний фрукт чи ягода всього лише дає конкретний аромат. Проведіть з меленою кавою процедуру ферментації, аналогічну домашньому вину, протягом декількох місяців – і молоде вино готове!

Правильно приготувавши домашнє кавове вино, ви відчуєте суміш винного смаку з нереальним ароматом кави. Чи просто купіть його у одного з виробників, наприклад, Apothic Wines. Й хоча кава – це, технічно, різновид вишні (так що зерна кави – це вишня), з вишневим смаком це вино, звичайно ж, не буде.

А ще ось вам наостанок цікавий факт: в Норвегії 13% всіх харчових відходів становить кавова макуха! Уявляєте, який відсоток кави по відношенню до їжі там споживається щорічно, якщо весь спектр відходів з їжі та інших напоїв – це тільки 87% норвезького харчового сміття? Недарма Норвегія – в лідерах споживання кави на душу населення.

  • Центральний офіс

    м. Київ, вул. Антоновича, 172

  • Телефони контакт-центру

    +380 (44) 239-55-88
    +380 (66) 239-55-88
    +380 (63) 239-55-88
    +380 (68) 239-55-88

  • Пошта для зв’язку

    [email protected]

  • Час роботи контакт-центру

    Пн - Пт: 09:00 - 18:00, Сб.Нд. — Вихідні

Зворотній зв'язок



-