Кавова міфологія: Африка > читай статті на сайті Gemini.ua
Новини
Повернутися

Кавова міфологія: Африка

Мало хто з кавоманів зможе правильно відповісти на питання про походження кави. Виявляється, що саме в Африці, колисці людства, були перші кавовари, які подарували всім нам цей чудовий напій. Але, не дивлячись на довгу кавову історію африканських земель і понад 30 країн-постачальників, місцеві виробники кави так і не стали лідерами на світовому ринку. За винятком Ефіопії, яка продає 4% зерен планети. Але про все по порядку.

Існує легенда, що традиція споживання кави з’явилася завдяки африканського шейху Омару – священнослужителю і лікарю, який все життя прожив відлюдником в печері. Омар любив спостерігати за птахом, що співає гарні пісні, але ніяк йому не вдавалося його зловити. Полюючи на птаха, Омар знайшов плоди невідомого дерева, які стали не тільки чудовою приправою, а й могли зцілювати людей. Плоди, як ви вже здогадалися, виявилися кавовими зернами.

Друга легенда, більш правдива, присвячена пастуху, який помітив незвичайну рухливість кіз, які харчувалися плодами кавових кущів. Пастух розповів про свої спостереження настоятелю місцевого монастиря. А він застосував отримані знання на практиці, і почав давати ченцям відвар із зібраних кавових плодів, щоб ті витримували нічні моління без позіхання.

Крім цих легенд, існує і безліч інших. Але все міфи об’єднує щось спільне – країна походження і унікальна здатність кави заряджати людину бадьорістю. Навіть назва напою «Кава» походить від Ефіопської гірської місцевості – Кафи.

Антропологи вважають, що кава спочатку вживався не в якості напою – він був харчовою добавкою. Місцеві племена тиснули кавові зерна в ступі, змішували їх з тваринним жиром і, скачавши отриманий результат в круглі кульки, харчувалися ними у військових походах. Така добавка виходила досить калорійною і заряджала енергією. Вона трохи схожа на сучасні протеїнові батончики для атлетів, тільки з органіки.

Після битви африканським воїнам хотілося відсвяткувати перемогу, і вони придумали ще один спосіб споживання кавового продукту. Сік кавових ягід, який перебродив, змішували з холодною водою, таким чином, отримуючи непогане вино. Згодом його стали підігрівати, і тоді прото-кава максимально наблизилася до того виду напою, який ми звикли пити вранці. Майже тисячу років тому кава вважалася ліками і високо цінувався в арабському світі, а сьогодні вона стала елементом щоденного раціону кожного жителя планети.

Детальніше про африканську каву ви дізнаєтеся в нашій наступній статті.

Український виробник кави Gemini Espresso виходить на міжнародний ринок

Розбурхуючий маркетинговий хід: бікіні-бариста

Індійська кава: яка вона?

Як відрізняються методи заварювання кави в залежності від кавового обладнання

Поєднання слів «маракуйя» та «джип»? Ні, це Марагоджип! А що це?

Незвичайні кавові сувеніри

Україна стає одним із кавових центрів світу: висновки участі Gemini Espresso у World of Coffee Middle East у Дубаї

Різниця між рістретто та еспресо

Розкладаємо смаки кави за країнами, обсмаженнями та різновидами

Навіщо додавати сіль у чашку кави?

Чому кава називається «Джо»?

Навіщо витримувати каву у бочках?

Що таке Реакція Майяра та як вона впливає на обсмажування кавових зерен

Як кава поєднується з їжею?

Усі фактори, що впливають на смак вашої чашки кави

  • Центральний офіс

  • Телефони контакт-центру

    +380 (44) 239-55-88
    +380 (66) 239-55-88
    +380 (63) 239-55-88
    +380 (68) 239-55-88

  • Пошта для зв’язку

    [email protected]

  • Час роботи контакт-центру

    Пн - Пт: 09:00 - 18:00, Сб.Нд. — Вихідні

Зворотній зв'язок



-