Різні рецепти приготування капучино > читай статті на сайті Gemini.ua
Новини
Повернутися

Різні рецепти приготування капучино

Капучино — кавовий напій родом із Італії. Оригінальна назва напою: Kapuziner, що є посиланням на колір ряси ченців ордена Капуцинів: оригінально вона коричнева, хоча сучасні варіації включають відтінки від світло-коричневої до темно-коричневої та навіть червоно-коричневої. Колір ряси цих ченців за часів появи напою (1800-і) був досить відомий мирянам, а тому люди в кав’ярнях називали бариста цей колір як колір кави, яку вони хотіли б випити — з чорного кольору кави він отримувався методом додавання молока. Остання добавка робить тіло кави шовковистим, ніжнішим та смачнішим, а тому напій прижився і вважається класикою.

Говорять, що капучино (до речі, з однією «ч», а не з двома, незважаючи на сучасну італійську назву “cappuccino”) за часів своєї появи був своєрідним протестом. Орден Капуцинів своєю появою вносив розкол у Католицьку церкву та був забороненим довгий час. Противники Капуцинів пили чай чи чорну каву (з цукром чи без), а ті, хто замовляв капучино, навмисно озвучували свою релігійну та політичну позицію, вибираючи напій під колір їхньої ряси. Можливо, що поява капучино як напою фактично була продиктована саме релігійним протестом. Принаймні, його назва точно стала таким протестом. Отже, якби не церковний розкол, то капучино, цілком ймовірно винайдене б пізніше, так чи інакше, називалося б сьогодні інакше.

Класичний рецепт приготування

З моменту своєї появи основні складові капучино не зазнали змін: це порція еспресо та молочна піна, одержувана методом спінювання молока за допомогою спеціального капучинатора, кухонного міксера чи швидкими рухами руки бариста в окремій ємності. До моменту появи технології спінювання молока додавали звичайне, не спінене. Сьогодні така версія називається «кава з молоком». Пропорції, однак, є вибором кожного бариста окремо та вони постійно перебувають «у русі».

Так, хтось вважає, що до 1 обсягу еспресо варто додавати 1, 2 чи 3 обсяги молочної піни. Хтось вважає, що піни у чашці має бути до 75%. Окремі бариста, що працюють на ринку досить довго (до початку 2000-х рр. чи з початку нульових), згадують, що раніше загальний обсяг напою ніколи не був меншим, ніж 220 мл. Тепер навіть Вікіпедія визначає, що максимальний обсяг чашки для напою — 210 мл, а значить, самого напою там ще менше. У 2022 майже усі відходять від обсягу у 210 мл, роблячи напій від 120 мл та більше (зазвичай, до 180-ти).

Пропорції кави та молочної піни по відношенню до кави також змінюються від бариста до бариста та від країни до країни. Можна знайти практично будь-що, від 1:0,5 до 1:5. Звичайно ж, окремі голоси кавових експертів кажуть, що надто відмінні варіації не можуть називатися капучино, тоді як інші з ними, звичайно, не погоджуються.

Дві речі залишаються незмінними. 1. Пінка на поверхні напою має бути пружною, з мінімально помітними бульбашками повітря чи зовсім без них, максимально рівною, бажано — «скляною». 2. Кількість кави завжди дорівнює 1 порції еспресо (не рістрето, лунго чи інших варіацій). Подвійні-потрійні варіанти робляться лише за відповідного збільшення обсягу молочної піни та місткості самої чашки.

Регіональні варіації капучино

  1. Італійський капучино як раз вважається нестандартним за сучасними мірками: до 25 мл еспресо додають 100 мл спіненого молока. Тобто, співвідношення виходить 1:4, а не 1:2 чи 1:3, як каже класичний рецепт.
  2. Латте-арт: прийнятий у багатьох країнах, хоча класикою латте-арт не передбачений. В Італії вам, найімовірніше, подадуть капучино без прикрашання пінки.
  3. Будучи в інших країнах Європи, приготуйтеся до того, що до напою буде додана кориця. А на Близькому Сході кориця буде замінена на популярні регіональні спеції, наприклад, кардамон чи гвоздику.
  4. В Австрії молоко буде замінено на збиті вершки та спеції.
  5. У Бразилії додадуть карамелізоване солодке молоко замість звичайного. А якщо ви захочете освіжитися в спекотний день, то можете замовити капучино з льодом, який називається тут Cappuccino on the rocks.

Кавове виробництво Еквадору

Принципи поєднання кави з різною їжею

Ферментація кави тривалістю місяць

Різні рецепти приготування капучино

Український виробник кави Gemini Espresso виходить на міжнародний ринок

Скільки жінок працює у кавовій індустрії

Еуженіоїдіс — нова альтернатива безкофеїновій каві?

Виробництво кави та ката в Ємені та Ефіопії: як вони пов’язані?

Розбурхуючий маркетинговий хід: бікіні-бариста

Індійська кава: яка вона?

Як відрізняються методи заварювання кави в залежності від кавового обладнання

Поєднання слів «маракуйя» та «джип»? Ні, це Марагоджип! А що це?

Незвичайні кавові сувеніри

Україна стає одним із кавових центрів світу: висновки участі Gemini Espresso у World of Coffee Middle East у Дубаї

Різниця між рістретто та еспресо

  • Центральний офіс

  • Телефони контакт-центру

    +380 (44) 239-55-88
    +380 (66) 239-55-88
    +380 (63) 239-55-88
    +380 (68) 239-55-88

  • Пошта для зв’язку

    [email protected]

  • Час роботи контакт-центру

    Пн - Пт: 09:00 - 18:00, Сб.Нд. — Вихідні

Зворотній зв'язок



-