Як довго може зберігатися заморожена кава? > читай статті на сайті Gemini.ua
Новини
Повернутися

Як довго може зберігатися заморожена кава?

Ми всі хочемо зберегти наші продукти свіжішими довше. Каву, яка відноситься до категорії дорогих харчових продуктів, ми хочемо зберегти свіжою теж якомога довше після покупки (все ж таки, за кілограм гарної кави ми платимо приблизно стільки ж, скільки за кілограм лобстерів). Й у питанні споживання + зберігання кави є кілька підходів:

  1. Постійно купувати нову каву по мірі споживання.
  2. Зберігати каву в темному сухому місці, якщо покупка відбувається відносно рідко але все ж систематично. 
  3. Зберігати каву у холодильнику, якщо є намір зберегти якусь партію протягом 6-18 місяців.
  4. Зберігати в морозилці в непроникному середовищі (наприклад, якщо це супер ексклюзивний лот чи покупка кави частіше разу на кілька років неможлива).

Кожен із зазначених підходів є оптимальним для конкретної ситуації з походом у магазин кожної людини. Якщо ви купуєте 250/500-грамові пачки, щоб просто витрачати їх щоденним рясним кавовим споживанням протягом кількох тижнів чи місяця, то ви й не задаєтеся питанням зберігання, якщо говорити відверто. Хіба що пересипаєте до баночки чи пластикової ємності. Кава після помелу починає втрачати свій смак через ± 45 днів. А якщо ви ще й мелете її щодня, то у вас взагалі не виникає питань щодо її свіжості.

Інша справа, якщо ви з якоїсь причини не можете купувати каву частіше 1 разу на 1-2-3 роки. Можливо, ви якось купили чудовий й дуже рідкісний мікролот і тепер хочете заварювати його тільки на великі свята чи для найшанованіших гостей. Чи ви поїхали на роботу в ізольоване місце, взявши з собою запас на пару років безвилазної роботи (наприклад, працюєте полярником).

Саме для останніх випадків вам треба знати, як довго може зберігатися заморожена кава без втрати якості. І ми готові надати вам докладні відповіді!

Отже, найважливіше: вам слід зберігати зернову каву, а не мелену. Після помелу вона ніяк не збереже індивідуальні ноти смаку, навіть якщо буде піддана шоковому заморожуванню, довше, ніж 6 місяців. Вся річ у тому, що цільне, мелене і зелене зерно старіє під впливом атмосферного кисню. Навіть якщо ви відкачаєте з вакуумного пакету усе повітря, там все одно в проміжках між частинками воно залишиться, навіть й небагато, 1-2%. А навіть дуже сповільнені молекули кисню та інших газів хімічно впливають на продукт. Молоті частки кави мають у сотні разів збільшену сукупну поверхню порівняно з поверхнею цілого зерна, а значить, процес старіння відбувається в сотні разів швидше.

За результатами практичних тестувань різними кавовими експертами, лабораторіями та нами було встановлено, що найдовше можна зберегти смак, аромат та загальну свіжість кави наступним способом:

  • обсмажене зерно повинно відпочити протягом кількох годин на повітрі, як завжди після обсмажування;
  • потім воно має бути поміщене (без подрібнення!) на 7-10 діб у герметичну тару та поставлене у сухе темне місце;
  • після цього, зерно повинно бути поміщене у пластиковий пакет із товстими стінками, призначений для вакуумування, загальною товщиною шару не більше 5 мм. Щоб помістити на зберігання всю вашу каву, використовуйте стільки пакетів, скільки необхідно. Ідеально, щоб кожен пакет містив не більше зерен, ніж треба для приготування 2-4 чашок;
  • у пакет повинен бути закачаний азот чи аргон (інертні гази), які заміщають повітря;
  • після чого з пакета має бути викачаний весь газ, створюючи стандартний вакуум, а сам пакет запечатаний;
  • пакет повинен бути поміщений у морозилку зі стабільною температурою нижче нуля (бажане глибоке заморожування, стандартно -18°С, але в різних промислових холодильниках може досягатися і нижчий °).

У такому аргоновому чи азотному середовищі кава може зберігати свою свіжість до 5 років (за умови збереження стабільності температури та не пошкодження упаковки). Якщо пропустити пункт про заміну повітря інертним газом, то максимальний термін зберігання буде 3 роки (іноді 2).

Більш товсті стінки вакуумного пакету необхідні для зниження рівня пропускання кисню через їх мікроскопічні пори (т.зв. молекулярна дисипація, що у результаті призводить до втрати вакууму — проте цього не станеться раніше за кілька сотень років).

Будь ласка, не допускайте розміщення вашого пакету всередині льодової брили: якщо лід повністю покриє ваш пакет із зерном, за рахунок свого розширення, він може пошкодити і сам пакет, і зернята у ньому, що загалом порушить герметичність й спричинить втрату зерном їх споживчих якостей за лічені дні.

До речі, вам не потрібно розморожувати зерна перед приготуванням: робіть їх помел одразу. Це зменшить частинки меленої кави й зробить екстракцію яскравішою, проте не надмірно сильною.

  • Центральний офіс

  • Телефони контакт-центру

    +380 (44) 239-55-88
    +380 (66) 239-55-88
    +380 (63) 239-55-88
    +380 (68) 239-55-88

  • Пошта для зв’язку

    [email protected]

  • Час роботи контакт-центру

    Пн - Пт: 09:00 - 18:00, Сб.Нд. — Вихідні

Зворотній зв'язок



-