Ми всі хочемо зберегти наші продукти свіжішими довше. Каву, яка відноситься до категорії дорогих харчових продуктів, ми хочемо зберегти свіжою теж якомога довше після покупки (все ж таки, за кілограм гарної кави ми платимо приблизно стільки ж, скільки за кілограм лобстерів). Й у питанні споживання + зберігання кави є кілька підходів:

  1. Постійно купувати нову каву по мірі споживання.
  2. Зберігати каву в темному сухому місці, якщо покупка відбувається відносно рідко але все ж систематично. 
  3. Зберігати каву у холодильнику, якщо є намір зберегти якусь партію протягом 6-18 місяців.
  4. Зберігати в морозилці в непроникному середовищі (наприклад, якщо це супер ексклюзивний лот чи покупка кави частіше разу на кілька років неможлива).

Кожен із зазначених підходів є оптимальним для конкретної ситуації з походом у магазин кожної людини. Якщо ви купуєте 250/500-грамові пачки, щоб просто витрачати їх щоденним рясним кавовим споживанням протягом кількох тижнів чи місяця, то ви й не задаєтеся питанням зберігання, якщо говорити відверто. Хіба що пересипаєте до баночки чи пластикової ємності. Кава після помелу починає втрачати свій смак через ± 45 днів. А якщо ви ще й мелете її щодня, то у вас взагалі не виникає питань щодо її свіжості.

Інша справа, якщо ви з якоїсь причини не можете купувати каву частіше 1 разу на 1-2-3 роки. Можливо, ви якось купили чудовий й дуже рідкісний мікролот і тепер хочете заварювати його тільки на великі свята чи для найшанованіших гостей. Чи ви поїхали на роботу в ізольоване місце, взявши з собою запас на пару років безвилазної роботи (наприклад, працюєте полярником).

Саме для останніх випадків вам треба знати, як довго може зберігатися заморожена кава без втрати якості. І ми готові надати вам докладні відповіді!

Отже, найважливіше: вам слід зберігати зернову каву, а не мелену. Після помелу вона ніяк не збереже індивідуальні ноти смаку, навіть якщо буде піддана шоковому заморожуванню, довше, ніж 6 місяців. Вся річ у тому, що цільне, мелене і зелене зерно старіє під впливом атмосферного кисню. Навіть якщо ви відкачаєте з вакуумного пакету усе повітря, там все одно в проміжках між частинками воно залишиться, навіть й небагато, 1-2%. А навіть дуже сповільнені молекули кисню та інших газів хімічно впливають на продукт. Молоті частки кави мають у сотні разів збільшену сукупну поверхню порівняно з поверхнею цілого зерна, а значить, процес старіння відбувається в сотні разів швидше.

За результатами практичних тестувань різними кавовими експертами, лабораторіями та нами було встановлено, що найдовше можна зберегти смак, аромат та загальну свіжість кави наступним способом:

  • обсмажене зерно повинно відпочити протягом кількох годин на повітрі, як завжди після обсмажування;
  • потім воно має бути поміщене (без подрібнення!) на 7-10 діб у герметичну тару та поставлене у сухе темне місце;
  • після цього, зерно повинно бути поміщене у пластиковий пакет із товстими стінками, призначений для вакуумування, загальною товщиною шару не більше 5 мм. Щоб помістити на зберігання всю вашу каву, використовуйте стільки пакетів, скільки необхідно. Ідеально, щоб кожен пакет містив не більше зерен, ніж треба для приготування 2-4 чашок;
  • у пакет повинен бути закачаний азот чи аргон (інертні гази), які заміщають повітря;
  • після чого з пакета має бути викачаний весь газ, створюючи стандартний вакуум, а сам пакет запечатаний;
  • пакет повинен бути поміщений у морозилку зі стабільною температурою нижче нуля (бажане глибоке заморожування, стандартно -18°С, але в різних промислових холодильниках може досягатися і нижчий °).

У такому аргоновому чи азотному середовищі кава може зберігати свою свіжість до 5 років (за умови збереження стабільності температури та не пошкодження упаковки). Якщо пропустити пункт про заміну повітря інертним газом, то максимальний термін зберігання буде 3 роки (іноді 2).

Більш товсті стінки вакуумного пакету необхідні для зниження рівня пропускання кисню через їх мікроскопічні пори (т.зв. молекулярна дисипація, що у результаті призводить до втрати вакууму — проте цього не станеться раніше за кілька сотень років).

Будь ласка, не допускайте розміщення вашого пакету всередині льодової брили: якщо лід повністю покриє ваш пакет із зерном, за рахунок свого розширення, він може пошкодити і сам пакет, і зернята у ньому, що загалом порушить герметичність й спричинить втрату зерном їх споживчих якостей за лічені дні.

До речі, вам не потрібно розморожувати зерна перед приготуванням: робіть їх помел одразу. Це зменшить частинки меленої кави й зробить екстракцію яскравішою, проте не надмірно сильною.