Навіть далекі від світу кави люди знають, що кава обсмажується перед
вживанням її як напою. Це дозволяє розкрити її смаковий потенціал, і взагалі,
зробити каву смачною для людського сприйняття (зелене кавове зерно сильно
відрізняється від обсмаженого). А чи цікавилися ви, як компанії, які займаються
промисловим обсмажуванням кави (включаючи нашу), роблять це саме обсмажування?
У цій статті ми зупинимося на машинах, які виконують процес обсмажування, і
розповімо про їх різновиди.
Прийшовши вранці на роботу і вибравши зелене зерно для обсмажування,
фахівець компанії-обсмажувача підходить до машини, яка робить цю «гарячу»
роботу.
Промислова машина, через яку щодня проходять від сотень кілограмів до тонн
зерна, найчастіше виглядає як конструкція з блискучим металевим корпусом
об’ємом від кількох до десятка кубічних метрів.
Її структура загалом така:
- Бункер
завантаження зеленого зерна. У нього завантажуються зерна (як правило, десятки
кілограмів за раз), звідки вони автоматично чи напівручним методом подаються в
прогріту…
- Камеру
(барабан) для обсмажування. Камера зазвичай виготовляється з нержавіючої сталі
і перфорована для забезпечення циркуляції повітря і оптимальної теплопередачі.
Вона може обертатися, забезпечуючи рівномірне обсмажування, чи всередині неї
встановлені елементи, які обертаються для перемішування зерна. Це є серцем
машини.
- Щоб
«серце» працювало, необхідна система газових пальників чи конвекція тепла, що
створюється електрикою чи іншими джерелами енергії (залежно від того, на якому
паливі і за яким принципом відбувається нагрівання). Джерело тепла випромінює
його для нагрівання повітря, що надходить у камеру обсмажування, чи
безпосередньо нагріває камеру, вступаючи в контакт з якою, зерно обсмажується.
Інтенсивність і температуру тепла регулюють, щоб контролювати процес
обсмажування і отримувати різні смакові профілі.
- Охолоджуючий
лоток. Сюди зерно потрапляє для миттєвого охолодження, необхідного для
припинення процесу обсмажування.
- Лоток
збору лушпиння. У процесі обсмажування його утворюється багато, і його треба
відокремлювати від зерна.
- Вихлопна
система. Відводить гаряче повітря, у тому числі, видуваючи лушпиння.
- Допоміжні
системи: безпека, рами жорсткості, ізоляція, системи контролю роботи, система
керування нагріванням, панель керування, пам’ять тощо.
Всі машини, що існують на ринку професійного обладнання, діляться залежно
від того, на якому паливі вони працюють:
- Газ
(натуральний чи пропан): найпоширеніші моделі, які ефективно використовуються в
тих країнах і регіонах, де газ дешевий.
- Електрика:
компактніші моделі, з ними легше впоратися, але вони не такі популярні, тому що
вимагають більше експлуатаційних витрат на е/е, ніж газові моделі.
- Експериментальні:
які працюють на сонячній енергії чи інших джерелах. Рідкісні на ринку,
буквально, поодинокі версії, тому що альтернативна енергетика — відносно
молодий напрямок, і машинам потрібно більше часу, щоб зробити обсмажування
порівняно з двома попередніми опціями.
- Комбіновані.
Використовують 2 чи більше джерел енергії. Як правило, це е/е і газ.
За типом конструкції обсмажувальної камери машини діляться на:
- Барабанні.
Найчастіші на ринку через ефективність обсмажування і високого ступеня контролю
результату. Зерна рівномірно обсмажуються в барабані, що обертається, який
нагрівається вогнем чи електроенергією; або ж всередину барабану подається
гаряче повітря, і камера нагрівання гріє зерно, а не барабан.
- Центрифужні.
Обертання зерна всередині камери обсмажування проходить не барабаном, а
центрифугою. Зерна смажаться не тільки гарячим повітрям, а ще й труться одне об
одне і стіни камери, дозволяючи створювати нові цікаві профілі обсмажування.
- Зі
статичною камерою обсмажування, всередині якої перемішування зерна відбувається
елементами, які обертаються (старіші і не такі досконалі, але й більш дешеві
моделі).
Промислові машини дозволяють зберігати сотні профілів обсмажування в їх
електронних мозках, підлаштовуючись під кожен лот зерна, що має своє унікальне
походження, і створювати нові профілі. Експерименти — частина роботи кожної
компанії-обсмажувача, такої ж націленої на задоволеність своїх клієнтів, як і
ми!