Як обсмажувачі кави роблять обсмажування? > читай статті на сайті Gemini.ua
Новини
Повернутися

Як обсмажувачі кави роблять обсмажування?

Навіть далекі від світу кави люди знають, що кава обсмажується перед вживанням її як напою. Це дозволяє розкрити її смаковий потенціал, і взагалі, зробити каву смачною для людського сприйняття (зелене кавове зерно сильно відрізняється від обсмаженого). А чи цікавилися ви, як компанії, які займаються промисловим обсмажуванням кави (включаючи нашу), роблять це саме обсмажування?

У цій статті ми зупинимося на машинах, які виконують процес обсмажування, і розповімо про їх різновиди.

Прийшовши вранці на роботу і вибравши зелене зерно для обсмажування, фахівець компанії-обсмажувача підходить до машини, яка робить цю «гарячу» роботу.

Промислова машина, через яку щодня проходять від сотень кілограмів до тонн зерна, найчастіше виглядає як конструкція з блискучим металевим корпусом об’ємом від кількох до десятка кубічних метрів.

Її структура загалом така:

  • Бункер завантаження зеленого зерна. У нього завантажуються зерна (як правило, десятки кілограмів за раз), звідки вони автоматично чи напівручним методом подаються в прогріту…
  • Камеру (барабан) для обсмажування. Камера зазвичай виготовляється з нержавіючої сталі і перфорована для забезпечення циркуляції повітря і оптимальної теплопередачі. Вона може обертатися, забезпечуючи рівномірне обсмажування, чи всередині неї встановлені елементи, які обертаються для перемішування зерна. Це є серцем машини.
  • Щоб «серце» працювало, необхідна система газових пальників чи конвекція тепла, що створюється електрикою чи іншими джерелами енергії (залежно від того, на якому паливі і за яким принципом відбувається нагрівання). Джерело тепла випромінює його для нагрівання повітря, що надходить у камеру обсмажування, чи безпосередньо нагріває камеру, вступаючи в контакт з якою, зерно обсмажується. Інтенсивність і температуру тепла регулюють, щоб контролювати процес обсмажування і отримувати різні смакові профілі.
  • Охолоджуючий лоток. Сюди зерно потрапляє для миттєвого охолодження, необхідного для припинення процесу обсмажування.
  • Лоток збору лушпиння. У процесі обсмажування його утворюється багато, і його треба відокремлювати від зерна.
  • Вихлопна система. Відводить гаряче повітря, у тому числі, видуваючи лушпиння.
  • Допоміжні системи: безпека, рами жорсткості, ізоляція, системи контролю роботи, система керування нагріванням, панель керування, пам’ять тощо.

Всі машини, що існують на ринку професійного обладнання, діляться залежно від того, на якому паливі вони працюють:

  • Газ (натуральний чи пропан): найпоширеніші моделі, які ефективно використовуються в тих країнах і регіонах, де газ дешевий.
  • Електрика: компактніші моделі, з ними легше впоратися, але вони не такі популярні, тому що вимагають більше експлуатаційних витрат на е/е, ніж газові моделі.
  • Експериментальні: які працюють на сонячній енергії чи інших джерелах. Рідкісні на ринку, буквально, поодинокі версії, тому що альтернативна енергетика — відносно молодий напрямок, і машинам потрібно більше часу, щоб зробити обсмажування порівняно з двома попередніми опціями.
  • Комбіновані. Використовують 2 чи більше джерел енергії. Як правило, це е/е і газ.

За типом конструкції обсмажувальної камери машини діляться на:

  • Барабанні. Найчастіші на ринку через ефективність обсмажування і високого ступеня контролю результату. Зерна рівномірно обсмажуються в барабані, що обертається, який нагрівається вогнем чи електроенергією; або ж всередину барабану подається гаряче повітря, і камера нагрівання гріє зерно, а не барабан.
  • Центрифужні. Обертання зерна всередині камери обсмажування проходить не барабаном, а центрифугою. Зерна смажаться не тільки гарячим повітрям, а ще й труться одне об одне і стіни камери, дозволяючи створювати нові цікаві профілі обсмажування.
  • Зі статичною камерою обсмажування, всередині якої перемішування зерна відбувається елементами, які обертаються (старіші і не такі досконалі, але й більш дешеві моделі).

Промислові машини дозволяють зберігати сотні профілів обсмажування в їх електронних мозках, підлаштовуючись під кожен лот зерна, що має своє унікальне походження, і створювати нові профілі. Експерименти — частина роботи кожної компанії-обсмажувача, такої ж націленої на задоволеність своїх клієнтів, як і ми!

  • Центральний офіс

  • Телефони контакт-центру

    +380 (44) 239-55-88
    +380 (66) 239-55-88
    +380 (63) 239-55-88
    +380 (68) 239-55-88

  • Пошта для зв’язку

    [email protected]

  • Час роботи контакт-центру

    Пн - Пт: 09:00 - 18:00, Сб.Нд. — Вихідні

Зворотній зв'язок



-