Ступінь помелу кавового зерна тісно пов’язана зі способом його заварювання. Заварювання – це хіміко-температурний процес, який дозволяє активним речовинам з розмелених кавових зерен переходити у воду, яка потім опиняється у нашій чашці. Кожен інструмент та стиль заварювання, як й сорт зі ступенем обсмажування, впливають на те, скільки потрібних нам речовин перейде з тіла зерняти у воду. Якщо заварка буде занадто слабкою, то ми не отримаємо достатньої міцності смаку, а якщо переборщити, то кава вийде гірка, навіть у м’якого сорту.
Вочевидь, не зайвим буде нагадати, що ідеальний смак кави виходить через поєднання сорту, ступеня обсмажування, ступеня помелу та тривалості заварювання. Безумовно, ще включаються такі фактори як цукор/добавки, поєднувана їжа та загальний настрій людини.
Для помелу є загальні правила, які дозволяють досягати бажаного кавового ідеалу куди частіше. Давайте нижче розкладемо по поличках його ступінь.
Практичні розміри частинок кави, одержувані в процесі помелу
№ | Розмір помелу (загалом) | Розміри одержаних частинок зерна при помелі | Розміри часток у міліметрах | Підходить для |
1 | Дуже грубого помелу | Як висушений чорний перець | 4-6 | Френч пресу |
2 | Грубий | Як морська сіль | 1-3 | Чашки |
3 | Середній | Як крупний пісок | 0,5-2 | Кемексу, гейзерної кавоварки |
4 | Ближче до мілкого | Як дрібний пісок | 0,125-0,5 | Фільтр-кави, сифону |
5 | Мілкий | Як кухонна столова сіль «Екстра» | 0,1-0,2 (100-200 мікрон) | Сифону, аеропрессу |
6 | Дуже мілкий | Як борошно очищене 1 сорту біле | 0,05-0,2 (50-200 мікрон) | Аеропрессу, кавомашини |
7 | Як пил | Як цукрова пудра чи какао порошок | 0,01-0,075 (10-75 мікрон) | Кавомашини, турки |
Ясна річ, що у більшості вдома не буде супер точних вимірювальних приладів, а визначення на око дає вельми широко варіабельні результати без зразка. Тому ми з радістю надаємо вам зразок того, як виглядають дані помели (їх 7, згідно таблиці вище).
Просто прикладіть свої зерна до даного зразка, коли ви тільки вчитеся робити правильний помел, а згодом ви навчитеся визначати на око й без даного референсу. Чи ж налаштуйте вашу домашню автоматичну кавомолку на потрібний вам рівень.
Не свіжо мелена кава
«А навіщо мені визначати самому? Хіба я не можу просто купувати мелену каву потрібного помелу?» – запитаєте ви. Звичайно ж, можете! Але є такі нюанси:
Вдалого вам помелу!
+380 (44) 239-55-88
+380 (66) 239-55-88
+380 (63) 239-55-88
+380 (68) 239-55-88
Пн - Пт: 09:00 - 18:00, Сб.Нд. — Вихідні