Як змінюється сучасна українська кавова культура > читай статті на сайті Gemini.ua
Новини
Повернутися

Як змінюється сучасна українська кавова культура

Раніше українці й українки масово прямували до Львову (навіть на вихідні), щоб попити місцеву каву й підживитися неперевершеною тонкою аурою місцевого романтизму, що не вбивається навіть хамством та кислими мордами локального обслуговуючого персоналу, який ненавидить нескінченні туристичні потоки. 2020 рік усім нам підніс сюрприз, що триває до сих пір, а тому багато співвітчизників перейшли на домашнє приготування та вживання кави, звівши свої подорожі до нулю. Й не тільки тому, що «Кава Зі Львова» поставляється тепер в усі магазини у країні. Тому провиною ще кілька чинників.

  1. Збільшення покупок кавового обладнання для дому

Безумовно, дорогі кавові машини мало хто купував для будинку раніше та купує зараз, але пристосування для полегшення приготування кави вдома – безперечно, стали більш популярними. Мова йде про повний спектр кавових операцій – обсмажування, розмелювання та заварювання. По суті, тепер кожен може створити свій власний бленд чи ступінь обсмажування. Немає необхідності виходити кудись, витративши одноразово пару тисяч гривень на продуманий кавовий апгрейд власної кухні.

  1. Збільшення замовлень додому

Залежно від товару, регіону та ряду інших чинників, відсоток замовлень товарів додому виріс від пари відсотків до багатьох тисяч відсотків у 2020 р. І в цьому році тренд впевнено триває. Наприклад, в лютому-березні 2020 на сайті zakaz.ua попит збільшився на 129%, на Glovo – в 1,5 рази, Uber Eats – на 66%. Продукти харчування та напої з доставкою через Розетку стали купувати в 40 разів частіше, через Нову Пошту – в 12 разів! У порівнянні з 2019, у 2020 їжу додому стали купувати в 20 разів частіше! Даних щодо кави по всій Україні за період 2020 ще немає, але, навіть за скромними оцінками, відбулося 10-тикратне збільшення доставки додому. Але чи стали українці пити більше кави? А ось і ні! За період 2019/2020 було відмічено навіть спад загального споживання, проте саме споживання сильно змістилося з кафетеріїв та ресторанів до будинків й офісів. Останні, до речі, стали частіше обладнуватися кава-автоматами різних цінових категорій. Й, звичайно ж, зросла кількість домашніх офісів зі збільшенням віддаленої роботи, за різними оцінками, на 50% порівняно з періодом рік тому. Приблизно 33% віддалено працюючих працівників хочуть так працювати й надалі, вибираючи між будинком чи офісом, а близько 10% вже зробили остаточний вибір, й вже працюють віддалено.

  1. Розширення асортименту кав’ярень

Щоб вижити, багато кав’ярень ввели новий асортимент (наприклад, стали випікати піцу прямо в кафетерії) чи ввели нові послуги, наприклад, доставку готової кави додому/в офіс. Чи віддали частину площ у суборенду – це якщо говорити лише про історії успішного виживання, а не констатувати закриття (дані ринку коливаються в межах 30%-40% закритих закладів, більшість з яких – малий бізнес). Багато з тих, що закрилися, були натхненними молодими підприємцями, що вирішили «осідлати хвилю» буму розвитку кафешок в 2018-2019 роках, коли український ринок кави був найбільш швидкозростаючим в Європі.

  1. Українці стали більше витрачати на каву

До 300 чашок на рік випиває середньостатистичний українець, але цифра стала такою в останні роки в основному завдяки підростаючому поколінню – молоді до 30 років, більшість з яких все ще живе на батьківські гроші. Тобто, середній дорослий став витрачати більше на каву в період 2010-2020 просто тому, що його діти п’ють більше кави, дорожнеча якої в основному обумовлюється маркетингом, а не концептуальними змінами. Яскравим прикладом тому є так званий «раф», напій, що, по суті, є кавою з молоком та ванільним цукром, але який продається за 30-70 грн. за 1 чашку при середній ціні чашки кави в Україні в 17,50 грн.

  1. Українці за 50 років зрадили чаю та полюбили каву

Анти-буржуазна ленінська революція в Совєтах оголосила каву напоєм буржуазії, а тому по всіх усюдах насаджувався чай. 40-річні й старші українці пам’ятають, як рідко де можна було знайти в магазинах, ресторанах та кафе Союзу каву, так як всюди було засилля чаю. А за даними 2020 року, внутрішній обсяг ринку чаю в Україні становить не більше 24 000 тон, тоді як кава – близько 64 000 тон. Грубо кажучи, співвідношення 25%/75%.

Український виробник кави Gemini Espresso виходить на міжнародний ринок

Розбурхуючий маркетинговий хід: бікіні-бариста

Індійська кава: яка вона?

Як відрізняються методи заварювання кави в залежності від кавового обладнання

Поєднання слів «маракуйя» та «джип»? Ні, це Марагоджип! А що це?

Незвичайні кавові сувеніри

Україна стає одним із кавових центрів світу: висновки участі Gemini Espresso у World of Coffee Middle East у Дубаї

Різниця між рістретто та еспресо

Розкладаємо смаки кави за країнами, обсмаженнями та різновидами

Навіщо додавати сіль у чашку кави?

Чому кава називається «Джо»?

Навіщо витримувати каву у бочках?

Що таке Реакція Майяра та як вона впливає на обсмажування кавових зерен

Як кава поєднується з їжею?

Усі фактори, що впливають на смак вашої чашки кави

  • Центральний офіс

  • Телефони контакт-центру

    +380 (44) 239-55-88
    +380 (66) 239-55-88
    +380 (63) 239-55-88
    +380 (68) 239-55-88

  • Пошта для зв’язку

    [email protected]

  • Час роботи контакт-центру

    Пн - Пт: 09:00 - 18:00, Сб.Нд. — Вихідні

Зворотній зв'язок



-