Заборонене задоволення: кавова історія Німеччини > читай статті на сайті Gemini.ua
Новини
Повернутися

Заборонене задоволення: кавова історія Німеччини

 

Як з’явилася кава в Німеччині і які перешкоди стояли на її шляху?

Історія любові німців до кавових напоїв триває ось уже майже 500 років. У 1582 році Німеччина була першою країною Європи, яка документально зафіксувала каву в якості напою. Першість належить перу німецького сходознавця Адама Олеаріса, який подорожував Персію. У своєму щоденнику спостережень він написав приблизно таке: «Вони (перси) п’ють … якусь чорну воду, яку називають cahwa, приготовану з фруктів, привезених з Єгипту, які за кольором як звичайна пшениця …».

Культура кавування наздогнала Німеччину трохи пізніше – в 1670 році, коли голландський лікар Ян Данцев відкрив свою першу кав’ярню в Бремені. Зерна в північну частину Німеччини постачали купці з Англії, а в південну – з Італії. Популярність цього напою йшла рука об руку з посиденьками за обговоренням останніх пліток. Більш того, через 40 років в Лейпцигу з’явилася друкована газета з назвою “Новини і курйози кавових будинків”. Популярність цього напою била всі рекорди і вже в 70-х роках XVIII століття його почали подавати на сніданок, замість традиційних теплого пива і юшки.

Але, як і будь-яке явище, що має своїх прихильників, кава скоро обросла натовпом борців і ненависників. Уряд почав обмежувати поставки через високу вартість зерен, доктора видали трактат про шкоду кави для жіночого організму. Фредерік Великий опублікував маніфест, в якому закликав людей кинути пити каву на користь пива: «Король не вірить в солдата, що п’є каву, який розраховує перенести всі труднощі війни або перемогти ворога». Подібна боротьба привела до заборони обсмажування і варіння кави де-небудь, крім як в королівських стінах. Для контролю виконання, був створений загін «кавового розшуку» з групою «нюхачів», які ходили по вулицях міста і принюхувались, чи не пахне звідки-небудь кавою. Тих, кого спіймали за розпиванням, або змушували платити штраф, або відправляли на 2 роки до в’язниці.

Але народ Німеччини був готовий боротися за свої кавові права, що призвело спочатку до послаблення режиму, а після і до скасування всіх обмежень. Другий раз німці зіткнулися з «кавовою кризою» вже після Другої світової війни, коли мито на каву становило 26 марок за кілограм – сума на ті часи величезна. Боролися з ситуацією контрабандними методами, але з благими цілями. Наприклад, багатьом німцям саме незаконний перевіз кавових зерен допомагав одягати і годувати сім’ю. А в місті Шмідт існує церква Святого Губерта, відновлена ​​як раз на такі контрабандні кошти. Правда, з тих пір її називають «Святий Мокко». У 1953 році влада Німеччини зглянулася над кавоманами і скасувала величезні мита, зробивши каву чи не першим напоєм країни.

До речі, любов німців до кави підтверджується і статистичними даними: згідно з підрахунками, за рік один житель Німеччини випиває приблизно 150 літрів кави і лише 120 літрів пива. Найбільш популярними напоями вважаються лате макіато і еспресо, які місцеві жителі тепер уже п’ють, не сидячи в кав’ярнях, а на ходу.

Сьогодні ми розповіли нашим читачам про каву в Німеччині. Якщо вам цікаві “кавові історії” – залишайтеся на зв’язку з нашим блогом і читайте нові історії про каву і країни, наприклад про каву по-ефіопськи.

Який помел кави найкращий?

Популярні сорти кави на ринку

Причини невдач франчайзингових кав’ярень. Як не стати банкрутом

Матча-лате: напій зі схожими властивостями як у кави, при цьому такий же корисний як чай.

Як збільшити лояльність клієнтів до вашої кав’ярні

Зникнення кави: міф чи реальність?

Сезонність відкриття франчайзингових кав’ярень. Найкращий час для відкриття

Максимальні прибутки – при мінімальних інвестиціях, скільки заробляють франчайзингові кав’ярні

Розказуємо, де в серпні можна спробувати новий шот Jägermeister Cold Brew та разом із цим класно провести вихідний вечір.

Який бюджет потрібен для відкриття прибуткової кав’ярні

Cold Brew Championship. Розповідаємо рецепт шоту, що додасть сил на всю ніч!

Найкраще місце для розміщення франчайзингової кав’ярні. Все що потрібно знати.

Основні складові ідеальної кав’ярні

Франшиза кав’ярні – бізнес для молодих?

Франшиза кав’ярні в 2019? На що звернути увагу при покупці кавової франшизи?

  • Центральний офіс

    м. Київ, вул. Антоновича, 172

  • Телефони контакт-центру

    +380 (44) 239-55-88
    +380 (66) 239-55-88
    +380 (63) 239-55-88
    +380 (68) 239-55-88

  • Пошта для зв’язку

    [email protected]

  • Час роботи контакт-центру

    Пн - Пт: 09:00 - 18:00, Сб.Нд. — Вихідні

Зворотній зв'язок



-