Зникнення кави: міф чи реальність? > читай статті на сайті Gemini.ua
Новини
Повернутися

Зникнення кави: міф чи реальність?

Ви прокидаєтеся вранці з думкою, що зараз, після ранкового душу, вип’єте свою улюблену каву. Йдете на кухню і розумієте … її більше немає! Жахи?! Ні, цілком собі можлива реальність, яка може трапитись із нами в майбутньому. За даними останнього дослідження, 60% кавових видів знаходяться під загрозою зникнення.

 

Згідно з представленими даними в журналі Science Advances, 60% з 124 видів кави в світі знаходяться на межі зникнення. Понад 100 видів кавових дерев росте в лісовому середовищі, в тому числі ті два, що ми п’ємо. Через пошкодження місць проживання, виживання диких видів кави, завдяки яким у нас таке розмаїття у виборі, знаходиться в небезпеці. Арабіка вимагає специфічних кліматичних умов, тому підвищення температури і збільшення кількості опадів, викликаних змінами в кліматі нашої планети, можуть призвести до неможливості вирощування кави там, де ці рослини зараз активно процвітають.

За даними того ж дослідження 28% дикої кави проростає за межами захищених територій і тільки половина цих зерен зберігається в насінних банках. Такий спосіб зберігання дуже дорогий, тому всі сили потрібно зосередити, щоб залишити природні умови для вирощування в їх початковому стані і створити, як можна більше захищених площ. 

 

Крім проблем в самій культурі, зміни можуть негативно вплинути і на економічний стан деяких країн. Експорт кави в Ефіопії займає значну частку в доході країни. Не варто забувати, що кавові плантації створюють робочі місця для багатьох місцевих. У разі зміни місця вирощування або зміни виду кави, це призведе до значних витрат, що позначиться на загальному рівні життя.

 

Вирубка лісів, зміна клімату, хвороби рослин, неувага з боку людей стають значущою загрозою для кавової індустрії і можуть викликати зниження врожайності. Експерти прогнозують, що при поточному стані є ймовірність спаду виробничих потужностей на 50% до 2088 році. Якщо уряд і комерційні виробники не почнуть роботу з захисту кавових дерев та накопичення більше насіння з вимираючих видів, в майбутньому це призведе до подорожчання ціни за чашку напою, а також погіршення його смакових якостей.

 

Як можете допомогти в цьому питанні саме ви? Так, в Україні не вирощують зерна, але це не означає, що наше оточення краще, чистіше або безпечніше. Можна почати з малого – використовуйте термокружки замість паперового горнятка. Давайте разом любити природу, піклуватися про неї і берегти те, що вона нам дає.

  • Центральний офіс

    м. Київ, вул. Антоновича, 172

  • Телефони контакт-центру

    +380 (44) 239-55-88
    +380 (66) 239-55-88
    +380 (63) 239-55-88
    +380 (68) 239-55-88

  • Пошта для зв’язку

    [email protected]

  • Час роботи контакт-центру

    Пн - Пт: 09:00 - 18:00, Сб.Нд. — Вихідні

Зворотній зв'язок



-